Από το 2014 ανήκετε στην ομάδα του σημερινού Περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη. Ποια έργα αυτής της πενταετίας είναι για εσάς ορόσημα;

Πολλά! Μεγάλα αλλά και μικρότερα. Τόσο αναπτυξιακά όσο και έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Το φυσικό αέριο. Σύντομα θα βρίσκεται σε χιλιάδες νοικοκυριά της Περιφέρειάς μας. Το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, που εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση που έλειπε και πλέον ολοκληρώνεται. Μεγάλοι οδικοί άξονες όπως το Λαμία-Καρπενήσι και ο διαγώνιος άξονας Φωκίδας. Και φυσικά τα δυο μεγάλα μας στοιχήματα. Η Κωπαϊδα, την οποία παραλάβαμε υπερχρεωμένη και σε άσχημη κατάσταση και πλέον έχουν νοικοκυρευτεί τα οικονομικά και έχουν δρομολογηθεί πολλά συνοδά έργα. Και ο Ασωπός. Πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Νόμος για την ανάπτυξη της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Ασωπού. Μια επένδυση 250 εκατομμυρίων ευρώ που θα καθαρίσει τον Ασωπό και θα μετατρέψει την άναρχη συγκέντρωση των Οινοφύτων, σε ένα μεγάλο σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο.

Ποια είναι, όμως, και τα «αγκάθια» της Περιφέρειας;

Ανεργία, απομόνωση, ελλείψεις σε υποδομές και γραφειοκρατία. Προβλήματα για τα οποία πολεμούμε τα τελευταία 4,5 χρόνια και αποτελούν προτεραιότητές στον σχεδιασμό μας για την επόμενη θητεία. Για αυτό ζητούμε από τους πολίτες την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. Γιατί έχουμε θέσει ήδη τις βάσεις και θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς για να κάνουμε τα πράγματα ακόμα καλύτερα. Και για να τα καταφέρουμε αυτό έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Καθώς θεωρούμε πως σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς οι «μηχανές» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δουλεύουν ήδη σε πολύ ψηλές στροφές.

Έχετε πει πως προτιμάτε να υπηρετείτε την αυτοδιοίκηση με τη λογική του μηχανικού. Τι εννοείτε;

Ο μηχανικός τι κάνει; Βλέπει, εκτιμάει, σχεδιάζει, εκτελεί. Αυτό ακριβώς χρειάζεται και η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας. Προγραμματισμό και υλοποίηση δράσεων και έργων. Στην αυτοδιοίκηση ό,τι κάνεις πρέπει να είναι απτό, χειροπιαστό. Μόνο αυτό μετράει, γιατί μόνο από αυτό μπορούν να ωφεληθούν οι πολίτες. Επειδή, λοιπόν, ως μηχανικός δεν είμαι καλός στα λόγια, αλλά στα έργα προτιμώ να δίνω εκεί το μεγάλο βάρος της δουλειάς μου. Γιατί στο τέλος της ημέρας μένει αυτό που έχει επί της ουσίας βοηθήσει  τον πολίτη και όχι αυτό που απλά ακούστηκε ωραίο για να γίνει αλλά δεν έγινε ποτέ.

Πώς θέλετε να δείτε την Στερεά Ελλάδα στα τέλη της επόμενης αυτοδιοικητικής θητείας;

Το βασικό είναι οι άνθρωποι της Περιφέρειας. Αυτοί είναι το στοίχημά μας. Η ανάγκη για δρόμους, υποδομές και γενικότερα για ανάπτυξη δεν τελειώνει ποτέ. Και αυτό είναι το σωστό. Όμως, αν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι, τότε πάει να πει πως κάτι παραπάνω κάναμε. Και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους. Θέλω η Στερεά Ελλάδα να αποκτήσει μια ισχυρή περιφερειακή οικονομία που να δίνει ευκαιρίες και προοπτικές απασχόλησης. Και φυσικά, να αποκτήσει και το δικό της πανεπιστημιακό ίδρυμα. Να έχει δηλαδή όλα εκείνες τις συνθήκες που θα κρατούν τα παιδιά στον τόπους τους. Και όλοι να μπορούν να λένε περήφανα ότι είναι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

Η ανανέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτεί νέους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες;

Απαιτεί ανθρώπους με φρέσκες ιδέες αλλά κυρίως απαιτεί νέους ανθρώπους με σοβαρότητα, πρόγραμμα και εμπειρία. Γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν είναι για υψηλή πολιτική. Μαζεύεις τα μανίκια και κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να καλυτερεύσεις τη ζωή, των πολιτών που σε επέλεξαν ως Περιφερειάρχη. Οφείλεις, λοιπόν, να είσαι ένας σωστός στρατιώτης, με διαύγεια και συγκρότηση του νου. Γιατί όλα όσα καλείσαι να διαχειριστείς έχουν τεράστια βαρύτητα. Για τον λόγο αυτόν επιμένω πως πρέπει να έχεις όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και εμείς την αντιμετωπίζουμε ως τέτοια.

Πόσο σημαντική για την Αυτοδιοίκηση είναι η στήριξη των πολιτικών κομμάτων;

Στην αυτοδιοίκηση σημασία έχει η δουλειά και η συνεργασία. Εμείς, ως ομάδα του Κώστα Μπακογιάννη, έτσι μάθαμε να λειτουργούμε και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Είναι πετυχημένη συνταγή και δεν την αλλάζουμε. Ωστόσο, η στήριξη ενός κόμματος που έχει όραμα και πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως αυτό της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι απλώς θεμιτή, αλλά καλοδεχούμενη και ιδιαιτέρως τιμητική. Γιατί ως γνωστόν, «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο». Και για να μπορέσει η χώρα μας να ανακάμψει και τα παιδιά μας να δούνε καλύτερες μέρες, θα πρέπει οι Περιφέρειες να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας και να μην είναι ζητιάνοι, όπως ισχύει σήμερα.

Share This