Διεκδικείτε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της περιφέρειας και σε ποιες «αδυναμίες» πρέπει να ρίξετε το βάρος σας;

Η Στερεά Ελλάδα αποτελεί μια μικρογραφία της χώρας μας, είναι μια μικρή Ελλάδα. Συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα με απαράμιλλης ομορφιάς μέρη και τεράστιο ιστορικό  και πολιτιστικό πλούτο. Έχει ισχυρή πρωτογενή παραγωγή, γεωργία και κτηνοτροφία, έχει βιομηχανία, ιδιαίτερα στη μεγάλη συγκέντρωση των Οινοφύτων, καθώς και ανεξάρτητες παραγωγικές μονάδες. Επίσης, είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια Περιφέρεια με πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες. Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια δουλέψαμε πάρα πολύ και έχουμε μια πολύ καλύτερη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, προβλήματα όπως η ανεργία, οι από δεκαετιών ελλείψεις σε υποδομές και η απομόνωση δεν παύουν να μας απασχολούν. Θα βάλουμε, λοιπόν, ξανά τα δυνατά μας για να δώσουμε στους πολίτες μας αυτό που έχουν ανάγκη. Ανάπτυξη και πλατιά, δίκαιη διάχυση της υπεραξίας από όλον αυτόν τον πλούτο.

Αν σας επιλέξουν οι πολίτες να είστε ο επόμενος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ποιες προτεραιότητες θέτετε;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω όλα όσα έχουμε ήδη ξεκινήσει. Η Περιφέρεια βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό δουλειάς. Η οδική διασύνδεση, η πρωτογενής παραγωγή, η κοινωνική αλληλεγγύη, η δημόσια διοίκηση και, φυσικά, ο τουρισμός και ο πολιτισμός δεν είναι για εμάς τίτλοι κενοί περιεχομένου, αλλά θα αποτελέσουν αντικείμενό μας την επόμενη μέρα. Αναπτύσσουμε ειδικές δράσεις στην επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία και τον πολιτισμό. Θα πάμε ένα βήμα παραπέρα συνεχίζοντας να δουλεύουμε με στοχοθεσία και σωστό σχεδιασμό.

Έχετε τη στήριξη της ΝΔ και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη περιοδεία του στην περιφέρεια υποστήριξε έμπρακτα την υποψηφιότητά σας. Αυτό σε συνδυασμό με το κατά κοινή ομολογία θετικό έργο του Κώστα Μπακογιάννη, σας δημιουργεί βάρος και άγχος για το αποτέλεσμα των εκλογών;

Η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και η εμπιστοσύνη της περιφερειακής μας ομάδας και του Κώστα Μπακογιάννη είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα. Τιμή που ταυτόχρονα μεταφράζεται σε ευθύνη απέναντι στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας. Οι  πολίτες θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και θα γευθούν τα αποτελέσματα της επόμενης Περιφερειακής Αρχής. Αυτό είναι το  μόνο που  ζητούμε  από τους πολίτες. Να επιλέξουν με βάση την προσδοκία τους για την επόμενη μέρα στη Στερεά  Ελλάδα.

Περιγράψτε μας την «ανθρωπογεωγραφία» του συνδυασμού σας; Η εμπειρία σας στην αντιπεριφέρεια είναι ένα πλεονέκτημα για τη διοίκηση της περιφέρειας;

Ο συνδυασμός μας αποτελεί συνέχεια της σημερινής περιφερειακής ομάδας και  σε μεγάλο  βαθμό  στελεχώνεται από τα ίδια πρόσωπα που δούλεψαν και  πέτυχαν όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, εμπλουτίζεται με νέα, ικανά και άξια στελέχη από όλες τις ηλικίες και τις επαγγελματικές ομάδες με στόχο την καλύτερη αντιπροσώπευση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αποτελείται από ανθρώπους προερχόμενους από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Αυτό είναι που εξασφαλίζει και τα καλύτερα αποτελέσματα στην αυτοδιοίκηση. Ως Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας όλα αυτά τα χρόνια έχω μια θέση ευθύνης που περιλαμβάνει άπειρες ώρες δουλειάς, πλούτο γνώσεων και εμπειριών αλλά ταυτόχρονα προϋποθέτει σοβαρότητα και κρίσιμες αποφάσεις. Τα αποτελέσματα, όμως είναι απτά και αυτό είναι και η καλύτερη επιβράβευση.

Πως οραματίζεστε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Το όραμα είναι μια λέξη που στην Ελλάδα έχει κακοποιηθεί πολλαπλά. Η ομάδα μας και  εγώ προσωπικά πιστεύουμε ότι οι μεγάλες νίκες είναι μια  σειρά  από πολλές μικρές. Προχωράμε  κοιτάζοντας μακριά και ακολουθούμε μια  σταθερή πορεία. Δουλεύουμε για μια Περιφέρεια πρότυπο, που θα κάνει υπερήφανους τους πολίτες της και θα κρατάει τα παιδιά της στον τόπο τους. Γιατί αυτό που αξίζουμε είναι μια περιφέρεια ανοιχτή και αυτό που θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε είναι περισσότερα για ακόμα περισσότερους.

Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής πιστεύεται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στις Περιφέρειες; Είστε ανοιχτός σε συνεργασίες και συγκλήσεις ακόμη και αν έχετε αυτοδυναμία στις αυτοδιοικητικές εκλογές;  

Τα αναλογικά εκλογικά συστήματα εξασφαλίζουν την καλύτερη αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος στη διοίκηση ενός φορέα. Από την άλλη, όμως, με τα πλειοψηφικά συστήματα ο κάθε φορέας δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο για αδυναμία λήψης αποφάσεων. Έχουμε  πάρει  θέση για την απλή αναλογική στο πλαίσιο  του Κλεισθένη. Θεωρώ ότι έρχεται πρόχειρα και χωρίς δικλείδες. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεργαστούμε ανοιχτά με όλες τις υγιείς και δημοκρατικές δυνάμεις την επόμενη μέρα. Εξάλλου, με αυτήν τη λογική κινούμαστε όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς καν να ισχύει η απλή αναλογική. Συνεργαζόμαστε με όλες τις παρατάξεις και κυρίως απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες.

Share This